• 5 centiliter gin
    • 1 centiliter torr vermouth
    • Citronskal
    • Oliv

Dry Martini har verkligen nått en förvånansvärd hög ryktbarhet vilket man kan tycka är underligt med tanke på dess enkelhet. Drinken har blivit föremål för ändlösa diskussioner om var den kommer från, hur den ska blandas och inte minst hur proportionerna ska vara. Det man vet är att det finns nedskrivet ett recept från början av 1900-talet och det förmodas att detta är den första drinken av sitt slag. Var Charlie Shaw, som man tillskriver detta recept, har fått tag i det är höljt i dunkel och man vet inte med säkerhet om det är hans egen uppfinning eller om han helt enkelt har skrivit ned hur man gör utifrån någon annans instruktioner. I filmen Yrrol, en komedi från skämtgruppen Lorry, har de en helt egen förklaring till var den kommer från och här följer deras konversation:

”- Jakob. Vill du ha en Dry Martini? 
– Dry Martinique.
 
– Va?
 
– Dry Martinique. Det är ursprungligen en drink från Martinique i Västindien.
 
– Tänka sig.
 
– Vill du ha en Dry Martinique då?
 
– Nej tack, jag ska köra sen.
 
– Vi ska inte åka hem förrän imorgon. En drink kan du väl ta?
 
– Du, en sån där drink innehåller 8 promille. Det kan inte jag köra på i morgon.
 
– Är man inte död vid 8 promille?
 
– Haha, nej. Man räknar så här. Låt oss för enkelhetens skull säga att en person väger 100 kilo. 8 centiliter av det, det är 8/1000. Alltså 8 promille.
 
– C’est la vie.
 
– Chat chak. Nej, död, det är man först vid 150 promille. Det vill säga två 75:or.
 
– Är det verkligen så man räknar?
 
– Tydligen. ”

Världens mest kända variation av drinken

Det kan knappast ha undgått någon i den moderna världen att James Bond, den välkände brittiske agenten uppfunnen av Ian Flemming, anser att drinken ska tillredas på ett specifikt sätt. Mer än en gång har vi fått se agent 007 stå vid baren vid ett casino och beställa en ”Dry Martini, shaken not stirred” och att den också ska innehålla en viss mängd vodka. Varför han vill ha den skakad istället för omrörd förtäljer inte historien men ska man vara petnoga så är det inte en Dry Martini i ordets rätta bemärkelse, det är möjligtvis en Vodka Martini eller en Vesper som författaren själv kallar den i böckerna. Oavsett hur du själv väljer att blanda den så är det ändå en drink som starkt förknippas med casinovärlden och du kan med fördel njuta av den medan du besöker de bästa online casinon på nätet och du bestämmer själv om den ska innehålla vodka eller inte.

Så här blandar du den perfekta Dry Martinin

Det som alla är rörande överens om, även om det finns en stor mängd olika recept för drinken, är att den ska serveras iskall och att den ska innehålla en oliv som dekoration. I övrigt så finns det nästan lika många recept som det finns drinkexperter. Vi tittar på ursprungsreceptet som man finner i boken ”The World´s Drinks and How to Mix Them” av William T. Boothby:

”Into a mixing-glass place som cracked ice, two dashes of Orange Bitters, half a jigger of French Vermouth, and half a jigger of dry English gin (any good brand); Stir well until thoroughly chilled, strain into a stem cocktail-glass, squeeze a piece of lemon peel over the top and serve with an olive”

Jämför man den sedan med ett modernt recept så ser man att det finns en ingrediens som saknas. Orange bitter är en tillsats som man absolut kan använda sig av men den kan vara svår att få tag i när man bor i Sverige. Det finns fortfarande företag som tillverkar den i USA och vill man ha den så får man importera. Ska du blanda dig den perfekta Dry Martinin hemma för att dricka stilla medan du spelar på nya online casinon så kan du med fördel skippa den ingrediensen och helt och hållet gå på ett modernare recept:

 

Tillredning

  • Fyll cocktailglaset med is och vatten för att kyla glaset medan du blandar drinken.
  • Fyll en shaker eller ett rörglas till hälften med is och häll därefter i vermouthen.
  • Rör om med en pinne så att isen täcks av en hinna med vermouth och häll sedan ut all vätska ur shakern.
  • Häll i gin i shakern och rör i minst 20 sekunder, max 1 minut.
  • Töm ur isen och vattnet ur glaset du satte på kylning.
  • Sila ner drinken i glaset.

Ta citronskalet och vrid ur en droppe olja ur det så den hamnar i drinken, lägg i en oliv och servera.