Ingredienser

  • 6 cl kubansk rom
  • 3 cl färskpressad lime
  • 2 teskedar socker (gärna brunt rörsocker, alternativt florsocker)
  • 5-7 myntablad
  • Sodavatten

Mojito är en romdrink av typen long drink. Drinkens historia går tillbaka till slutet av 1800-talet då kubanska slavar drack sockerrörssötat vatten blandat med rom. På 1920-talet fick den sina nuvarande proportioner då den serverades på Playa de Mariano, en strand som vid den tiden ofta besökes av arbetare. Drinken var en av författaren Ernest Hemingways favoritdrinkar.

Tillagning

Blanda limejuice och strösocker i ett highballglas tills det har löst sig. Lägg i myntabladen och krossa dem med en muddlare. Lägg i iskuber, det är även vanligt att man krossar isen tillsammans med myntan, häll i romen och toppa med sodavatten.

En starkare Mojito, så som de tillreds i Miami, på Kuba etc. tillreds på samma sätt, men utan sodavatten i ett whiskyglass. Man kan även skära en limefrukt i klyftor och lägga det i glaset.

Glas

Serveras i highballglas om det är en svag version. Serveras i whiskyglas om det är en stark version.

Garnering

Garnera med myntablad.