Dry Martini är en drink bestående av gin och vermouth, och är en av de vanligaste välkomstdrinkarna. Till skillnad från vanlig Martini innehåller Dry Martini endast en liten, knappt märkbar mängd vermouth. Detta gör drinken till en ytterst “torr” drink då den består nästan bara av gin.
Många undrar om en Martini ska röras eller skakas, då Ian Flemmings James Bond vill ha hans Vodka Martini shaken, not stired. De flesta anser att en Martini endast får röras, då den får “blåmärken” om den skakas.
Tillagning
- Fyll ett cocktailglas med is och vatten för att kyla glaset medan du gör i ordning drinken.
- Fyll en shaker till hälften med is, häll därefter i vermouthen.
- Rör om så att isen får ett överdrag av vermouth, häll därefter ut vermouthen (detta är vad som gör drinken till en “torr” martini).
- Häll i ginen i shakern och rör om så att ingredienserna blandas.
- Töm det förkylda cocktailglaset.
- Sila drinken ner i glaset.
Garnering
En Martini serveras alltid med antingen en oliv eller citronskalstwist, aldrig båda.
Vrid ett citronskal över så att en droppe olja från det gula skalet kommer i drinken.
Garnera med oliven.
Glas
Serveras i ett kylt cocktailglas.
Källor, bild: Marcus Hansson (flickr)
Lämna ett svar