Bloody Mary är en drink bestående av vodka, tomatjuice och kryddor (vanligen salt, peppar, tabasco, worcestershiresås, pressad citron), ofta dekorerad med en stjälk selleri.
Den är uppkallad efter katoliken Maria I av England, som fick öknamnet Bloody Mary, då hon lät avrätta många protestanter.

Drinken finns också som alkoholfri variant, det vill säga utan vodka, och kallas då Virgin Mary.

Ingredienser

  • 4 delar vodka (6 centiliter)
  • 12 delar tomatjuice (18 centiliter)
  • ett stänk pressad citron
  • ett stänk Worcestershiresås
  • en nypa sellerisalt
  • tabasco, salt och peppar efter smak

Tillagning

Blanda ingredienserna i en shaker tillsammans med is och skaka om.

Garnering

Garnera med en selleristjälk eller limeklyfta.

Glas

Serveras i ett kylt highballglas.

Kuriosa

Ursprunget till Bloody Mary är omtvistat. Fernand Petiot sägs ha uppfunnit drinken år 1920 när han arbetade på Harry’s Bar i Paris, ett frekvent tillhåll för Ernest Hemingway och andra landsförvisade amerikaner. En annan historia är att den ursprungligen skapades av George Jessel runt 1939. I 1939 skrev Lucius Beebe i sin skvallerkolumn i “This New York” en av de tidigaste amerikanska hänvisningar till denna dryck, tillsammans med det ursprungliga receptet: “George Jessel’s newest pick-me-up which is receiving attention from the town’s paragraphers is called a Bloody Mary: half tomato juice, half vodka.”

Några hävdar att Fernand Petiot bekräftar att George Jessel först skapade drinken och namnet, och att han (Petiot) endast lade till kryddor till den slätta vodkan och tomatjuice, bygger på ett citat från The New Yorker Magazine i juli 1964:

“Jag inledde Bloody Mary i dag, säger han till oss. “Jessel sade han skapade det, men det var egentligen ingenting annat än vodka och tomatjuice när jag tog över. Jag täcker botten på shaker med fyra stora stänk av salt, två streck av svartpeppar, två stänk cayennepeppar, och ett lager Worcestershire sås, jag sedan lägger en skvätt citronsaft och några spruckna isen, sätta in två uns av vodka och två uns av tjock tomatjuice, skaka, stam, och häll. Vi serverar hundra till hundrafemtio Bloody Marys en dag här i King Cole rummet och i det andra restauranger och bankettsalar.”